Artiesten

Muziek
Roosbeef
Willie Darktrousers
Chayah
Olga Vocal Ensemble
De Anale Fase
Hilbrandt
My Dearest Dear
Gariboff
Femke IJlstra en Kees Wennekendonk
Pierre et les Optimistes
Verrassingswekker

Poëzie
Joost Oomen
Anne Broeksma en Alexis de Roode
Helena Hoogenkamp
Portretgedichten

En ook
Hetze Theater
Movies that Matter
DIY Silent Disco
Ochtendwandeling
Jasper Toeli
Liselotte Hartkamp

Klik rechtsboven op het playknopje voor muziek en bewegend beeld van alle artiesten!



Muziek

ROOSBEEF
Roos Rebergen tourt op dit moment met haar band Roosbeef door Nederland en België om haar nieuwe LP KALF te promoten. Haar concert op 31 maart in Tivoli is al uitverkocht, maar jij kunt haar tijdens Sous les pavés, la plage zien!







WILLIE DARKTROUSERS
Hij is een jongen met een zwarte hoed en een gitaar. Met een rauwe stem zingt hij verhalende liedjes over een vervloekt dorp. Graag stellen we aan jullie voor: Willie Darktrousers. Willie Darktrousers brengt Garage-Folk uit het Drents-Friese-Wold, met teksten vol magie, pech en zwarte humor. Denk aan Bob Dylan, Meindert Talma en Pippi Langkous. Hij trad op op Oerol, Incubate en Noorderzon en op een heleboel andere gelegenheden in Nederland.
In april komt zijn debuutalbum 'Goede raad is duur' uit op CD, hij is momenteel bezig met een stripboek over wortels en op 14 maart staat hij op Sous les pavés, la plage!







CHAYAH
Een geboren en getogen Zwolse en, zoals ze zichzelf omschrijft, een dromerige folkzangeres. Met haar unieke stemgeluid wil Chayah haar luisteraars meenemen naar een plek ver van hier. Ze stond in de finale van ‘De Grote Prijs van Nederland’, in het voorprogramma van The Veils en heeft op verschillende festivals gespeeld, zoals Eurosonic. In het voorjaar van 2015 zal haar debut EP uitkomen, genaamd ‘From Dust to Dust’. In oktober 2014 schreef 3voor12 het volgende over haar: "En dan trekt ze haar strot open, loepzuiver. Om me heen hoor ik: “Wat een vreemde stem.” Zelf noem ik het liever een bijzondere stem, anders. Misschien niet mainstream, maar waarom zo zijn als anderen? Zwolse Chayah is goed. Ook als ze alleen speelt, zichzelf begeleidend met niet meer dan een akoestische gitaar. Sommige nummers speelt ze met meerdere muzikanten, maar eigenlijk heeft deze zangeres geen band nodig. Als Chayah alleen speelt, dan is het al goed en dus meer dan genoeg."







OLGA VOCAL ENSEMBLE
Olga Vocal Ensemble werd in 2012 opgericht. Bjarni Guðmundsson zingt eerste tenor, Jonathan Ploeg tweede tenor, Gulian van Nierop neemt de baritonpartij voor zijn rekening, Pétur Oddbergur Heimisson de eerste bas en Philip Barkhudarov zingt de allerlaagste noten. Alle vijf leden zijn studenten van Jón Þorsteinsson aan het Conservatorium in Utrecht. Olga's repertoire omvat minstens vijf eeuwen aan muzikale vreugde, van Renaissance tot barbershop. Olga beoogt haar publiek genot te bezorgen met ongebreideld plezier, drama, enthousiasme en gewoonweg prachtige zang.







DE ANALE FASE
Komt dat zien, komt dat zien! De Anale Fase, volgens ingewijden de Hans en Grietje van het Belgisch surrealistische lied, is ontwaakt uit een lange & diepe winterslaap. Anna & Joerie zijn nog steeds geen koppel, maar wel bijna broer en zus! Joop & Eva, onze heerlijke blazers en vakkundige verlengstukken zijn niet van onze zijde weg te slaan met hun saxen, trompetten, trommels en vibrafoon. Na het plaatje Uittocht, waar ze mee toerden tot november 2011, zijn ze terug met een nieuw plaatje in de vorm van een boek “ De Koningin is verdwenen”. Alle liedjes kaderen in dit tedere, poëtische, feeërieke verhaal. Een koningin lost op in de lucht, en de prinses, de koning & de narren blijven verweesd & verward achter.







HILBRANDT
Hilbrandt, negenkoppige sjamanistische zeemansmuziek Ergens in de wereld is een haven, vol ondode spoken en oude bekenden. De haven waar je je geliefde uitzwaaide en waar je kameraden te ruste legt. Hilbrandt neemt je daar soms bij de hand.







MY DEAREST DEAR
In 2012 besloten Tristam en Marije wat kleine instrumenten van zolder te halen en de gitaren van stof te ontdoen. Al vrij snel won het duo een lokale popprijs en speelden ze hun minimalistische indiefolk op verschillende podia in Groningen. Met hun harmonieuze stemmen en lieflijke liedjes zoekt MyDearestDear nu de werfkelders van Utrecht op om daar het publiek van Sous les pavés, la plage te betoveren.


Foto door Jethro Bijleveld




GARIBOFF
De Duitse singer-songwriter Nils Gariboff zal op 14 maart speciaal voor Sous les pavés, la plage vanuit Berlijn naar Utrecht afreizen. Met zijn Duitstalige liedjes maakte hij indruk op Melodica festivals in Reykjavík en Berlijn en tourde hij op de fiets door Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Nu mogen we hem verwelkomen in Utrecht! Poets je Duits op en geniet van zijn soms boze, soms lieflijke teksten of laat je gewoon lekker meevoeren door zijn gitaarspel en stem.







FEMKE IJLSTRA EN KEES WENNEKENDONK
Saxofoniste Femke IJlstra is hard op weg om topsoliste te worden. IJlstra is meester van haar instrument en daarmee van haar publiek. De zaal hangt door haar aanstekelijke spel aan haar lippen. Kees Wennekendonk is een multi-instrumentalist met meeslepende liedjes en gedichten. Voor Sous les pavés, la plage stelde hij hieruit samen met Femke een strandprogramma samen. In zijn werfkelder spelen zij op vleugel, gitaar en saxofoons liedjes en gedichten over aanspoelende legosteentjes, door de zeewind gestolen liefdes en mee over het strand rennende tennisblikdekseltjes.







PIERRE ET LES OPTIMISTES
Pierre et les Optimistes spelen swingende Franse liedjes, waarbij je je even waant in een klein Frans café uit de jaren '30. Beïnvloed door de muziek uit het thuisland van zijn Franse moeder, ging de in Nederland woonachtige Pierre Laernoes aan de haal met gypsyjazz in de stijl van Django Reinhardt. Gaandeweg kreeg hij niet alleen affiniteit met het traditionele Franse chanson, maar zocht hij ook zijn heil in de reggae en flamenco. Hij verzamelde drie steengoede muzikanten om zich heen die zichzelf de Optimisten noemen: Tim Kerssies, de altijd lachende virtuoos op accordeon en melodica, Bart Kropff op saxofoon staat garant voor meeslepende solo's en Johan Smit, de Zuid-Afrikaanse contrabassist en ruggengraat van de band. Op zondag is het tijd om te dansen!







VERRASSINGSWEKKER



Poëzie

JOOST OOMEN
Joost Oomen (1990) publiceerde de bundels 'Vliegenierswonden' en 'De stort' en de vinylsingle 'Joost Oomen'. Hij was huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen en daarna twee jaar de 'jongste en meest onstuimige en levenslustige' stadsdichter van Groningen. Hij organiseert het podium Kantoorpoëzie ('de leukste literaire zandbak van Nederland'), het festival Dichters in de Prinsentuin en in Leeuwarden het festival Explore the North. Oomen trad onder andere op bij Dichters in de Prinsentuin, Explore the North, Crossing Border, Podium Asteriks, VERA, Onderkast, Sunday in the Village, Boekenbal voor de Lezers, Sunsation, Lowlands en het Gedichtenbal en staat bekend om zijn expressieve en meeslepende voordrachten, zoals hieronder te zien met het gedicht 'Glijdt in de broek'.







ANNE BROEKSMA EN ALEXIS DE ROODE
Anne Broeksma (Almelo, 1987) debuteerde vorig jaar met de bundel Regen kosmos kamerplant, die uitkwam bij uitgeverij Atlas Contact en het resultaat is van vijf jaar poëzie verzamelen. In haar gedichten is het een komen en gaan van wonderlijke wezens, maar laat je daar niet door afleiden: het mensdom is haar onderzoeksobject. Regen kosmos kamerplant werd lovend ontvangen en ze stond met haar poëzie onder meer op Lowlands en Crossing Border.

Alexis de Roode (Nijmegen, 1970) publiceerde tot nu toe drie dichtbundels: Geef mij een wonder, Stad en land en Gratis tijd voor iedereen, die genomineerd werden voor verschillende literaire prijzen. Alexis is bedreven in het leggen van tarotkaarten en wankelt nog altijd tussen twee overtuigingen: de overtuiging dat alles natuurkundig bepaald is en de overtuiging dat alles bezield is. Momenteel is hij gildemeester van het Utrechts stadsdichtersgilde.

Afgelopen juli gaven deze twee Utrechtse dichters elkaar het ja-woord tijdens een magische gordeldierenceremonie in een boomgaard in Abcoude. Tijdens Sous les pavés, la plage wagen ze zich voor het eerst aan een duo-optreden. Al jaren schrijven ze elkaars wilde ideeën, briljante ingevingen en ronduit domme uitspraken op, wat resulteerde in een gezamenlijke gedichtenreeks over onderwerpen als Adam en Eva, de dierentuin, de radeloze onmacht van de liefde en het sublieme in mislukte communicatie.





HELENA HOOGENKAMP
Helena Hoogenkamp schrijft poëzie, proza en theater. De vraag die ze het vaakst moet beantwoorden: 'Wat is dit?' Deze quiz gaan we ook spelen met de bezoekers van Sous les pavés, la plage. Is het een sprookje, grap of gedicht? In 2012 won Helena de El Hizjra Literatuurprijs voor haar bewerking van Brief in schemer van Heijermans. Haar volgende theatertekst A Garden in Hell werd opgevoerd in Madrid en Stockholm en haar afstudeermonoloog Alle plaatsen waar ik naartoe wil bestaan niet werd genomineerd voor de ITs Ro Theater Award. Ze trad regelmatig op, onder meer bij de Vorlesebühne, het Wintertuinfestival, De geest moet waaien, Boekenbal voor de Lezers en het Gedichtenbal. Helena is onderdeel van het Wintertuin Agentschap.


Foto door SchulteSchultz Fotografie




PORTRETGEDICHTEN
De Lettervlucht (Riva Godfried en Angela van den Berkt) brengt beginnende schrijvers en gepassioneerde lezers dichter bij elkaar. Bij onze performance act van ‘portretdichten’ typen wij ter plekke op een typemachine een persoonlijk gedicht. Jij staat als bezoeker model. Je krijgt een vraag vooraf: een woord, een zin die je vandaag gezegd hebt of een gedachte die door je hoofd speelde. De dichter kijkt naar je, neemt jouw antwoord mee en begint te typen. Voor elk gezicht is een gedicht mogelijk. We doen ook familie-, liefdes- en vriendenportretten.





En ook:

HETZE THEATER
Utrecht Do(o)mstad

Het gillende luchtalarm. Die pikzwarte wolken. De stank.
Natuurlijk gingen we naar binnen. Natuurlijk sloten we deuren en ramen. En natuurlijk was er hoop…

In een oud gewelf in Utrecht verschanst een groepje mensen zich in afwachting van het einde der tijden. Via de media proberen ze op de hoogte te blijven van het geweld buiten. Hoog Catharijne... weg! Nijntje pleintje... weg! Oude stadslegenden komen tot leven en het gewelf blijkt een donker verleden te hebben. Wat is waar? Hoe overleven we? En stel dat! Wat dan…

Met deze voorstelling won Hetze de derde prijs op het Café Theater Festival te Utrecht. 'Vrolijke chaos. Knotsgek, rafelig muziektheater', aldus de vakjury. De vier jonge theatermakers trekken nu van stad naar stad met hun apocalyptische amusement.





MOVIES THAT MATTER
Stichting Movies that Matter, een initiatief van Amnesty International, opent ogen voor mensenrechten door film. Op zaterdag en zondag wordt er een film van Movies that Matter vertoond:

De films van Movies that Matter zijn voor iedereen (gratis) toegankelijk. Dus ook als je geen toegangsbutton voor Sous les pavés, la plage hebt.

Salma: De ontsnapte vlinder (zaterdag)
Salma – een pseudoniem – is een gewone vrouw met een buitengewoon levensverhaal. Toen ze 13 jaar oud was, werd ze opgesloten in het huis van haar ouders in Thuvarankurichi, een klein dorpje in de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu. Lokale moslimtraditie schrijft voor dat meisjes vanaf het moment dat ze ongesteld raken het huis niet mogen verlaten tot de dag dat ze trouwen.

Kinshasa kids (zondag)
Een opzwepende, muzikale speelfilm met documentaire-trekjes. In de chaotische hoofdstad van Congo leven zo’n dertigduizend kinderen op straat omdat hun ouders ze van hekserij beschuldigen. Een aantal van hen besluit het tij te keren door de muziekband The Devil Does not Exist te beginnen. De excentrieke impresario Bebson helpt ze ‘to rock Kinshasa!’.





DIY SILENT DISCO
Ook een belangrijk onderdeel van Sous les pavés, la plage: de DIY Silent Disco!

Neem je eigen koptelefoon + mp3-speler/telefoon mee en dan is één ding zeker: jij draait altijd de leukste muziek!





OCHTENDWANDELING
Afgelopen zaterdag schonk Sous les pavés, la plage een straatsteen aan het gedicht van De letters van Utrecht. Aan dit gedicht wordt elke zaterdag een letter toegevoegd en ter plekke in een straatsteen gehouwen.

De letter van SLPLP werd een 'V'. En nu is het raden naar wat voor woord dit zal worden. Iemand een idee?

De laatste regels tot nu toe zijn: "Zie Utrechts kerken uitsteken boven het maaiveld. Hef de handen, smeek met de torens om dit v..."

Op zondag, na het ontbijt, is er een korte ochtendwandeling langs het gedicht. Dan is de volgende letter gehouwen en is het woord misschien te raden!





JASPER TOELI
LUNA haalt de kracht van de maan naar binnen.





LISELOTTE HARTKAMP
Liselotte Hartkamp legt het festival vast met houtskool.