Geblinddoekte poëzie-audiotours

Terug naar Kreaties

Een geblinddoekte poëzie-audiotour is vaak een geblinddoekte-wat? Of een wat-voor-audiotour? Of een wat-voor-iets-met-poëzie? Maar eigenlijk is het precies wat de naam zegt. Een audiotour waarbij je geblinddoekt bent en poëzie hoort door een koptelefoon. Verder is er een derde hand om je te begeleiden en krijg je instructies over waar te gaan en wat te doen.  Je telt je stappen en tast naar objecten. En zo voel, proef, ruik en beleef je de gedichten.

Wil je een geblinddoekte poëzie-audiotour op je festival of feestje? Stuur mij een mailtje.

Foto3    Foto basilicum ruiken

Voor Cultfest 2013 en voor een Culturele Zondag die in het teken stond van literatuur en boeken maakte ik twee audiotours met mijn eigen gedichten. Hieronder de ervaringen van een bezoeker op Culturele Zondag:

“Daar vinden vandaag meerdere activiteiten plaats, waaronder de heel bijzondere ‘Geblinddoekte poëzie-audiotour’. Dat klinkt een beetje vaag, maar het is écht iets wat je moet ervaren. Met een koptelefoon en een blinddoek op luister je naar poëtische teksten die voorgelezen zijn door Marloes Robijn. Ondertussen luister je naar de instructies en voel, proef en ruik je alles wat er verteld wordt. Ik had mij natuurlijk niet aangemeld en moest er even op wachten, maar dat was het meer dan waard.” (Bron)

Voor Motel Mozaïque maakte ik een audiotour waarin de bezoeker werd meegenomen naar het Rotterdam van de jaren ’60 en ’70 en de gedichten van Rotterdamse dichters uit die tijd:

Afbeelding geblinddoekte poëzie-audiotour MoMo

Je bent geblinddoekt. Door een koptelefoon klinken verhalen en gedichten en krijg je instructies over waar te gaan en wat te doen. Een bijzonder vervoermiddel brengt je terug naar een andere tijd: Rotterdam in de jaren zestig en zeventig. We brengen een bezoekje aan het legendarische Holland Pop Festival in 1970 en maken kennis met een aantal literaire figuren uit die tijd: C.B. Vaandrager, Jules Deelder en Armando. Door hun gedichten zie en voel je het nieuwe, naoorlogse Rotterdam. Er werd flink gebouwd en gesloopt en zo langzamerhand begonnen de Rotterdammers weer trots te worden op de stad die ze eigenhandig hadden herbouwd. Neem een stap terug in de tijd en ervaar, proef, ruik en voel Rotterdam aan de hand van gedichten van bekende Rotterdamse dichters, radiofragmenten en muziek.

Hier is een interview en een stukje van de tour te horen op radio Rijnmond: http://www.rijnmond.nl/nieuws/04-04-2014/festival-motel-mozaique-begonnen-
rotterdam
. De gedichten zijn ingesproken door Daniël Vis en deze tour is samen met Jiska de Ligt gemaakt.

Terug naar Kreaties